De spelregels van apenkooi

Apenkooi is een bekend en geliefd spel dat vaak wordt gespeeld op basisscholen en in gymzalen. Maar wie zegt dat dit spel alleen voor kinderen is? Ook voor volwassenen blijft dit spel ontzettend leuk! Zeker wanneer je op zoek bent naar een actief teamuitje of bedrijfsuitje, is apenkooi een leuk en origineel idee. We nemen je mee door spelregels.

Spelers en speelveld

Apenkooi wordt gespeeld door een groep spelers. Het aantal spelers is afhankelijk van de grootte van de groep. In principe kan de hele groep meedoen, maar met een hele grote groep kan het handig zijn om op te splitsen. Dit is ook afhankelijk van de grootte van de speelruimte. Maak hier samen afspraken over.

Het doel van apenkooi

Het doel van apenkooi is om te bewegen en te rennen zonder getikt te worden door de tikkers. De tikkers hebben namelijk als taak om anders spelers af te tikken. Zolang je niet getikt wordt, blijf je in het spel. De rol van tikker kan rouleren gedurende het spel, zodat verschillende spelers de kans krijgen om tikker te zijn. De tikkers mogen alleen tikken met hun handen.

Obstakels

Het speelveld van apenkooi bestaat uit verschillende obstakels. Alle materialen uit de gymzaal kunnen gebruikt worden. Denk aan kasten, banken, touwen en matjes. Spelers kunnen deze obstakels gebruiken om de tikkers te ontwijken en om de tuin te leiden. Ze kunnen bijvoorbeeld over de kasten en banken springen en over de matjes rennen om te ontsnappen aan de tikkers.

Verboden zone

Maar let op! Er zijn ook verboden zones in het spel. Zo is de vloer lava. Dit betekent dat je de vloer niet mag aanraken, anders ben je af. Ook andere gebieden kunnen omgedoopt worden tot verboden zones. Hier maak je van tevoren afspraken over. Lukt het de tikkers niet om iemand te tikken? Dan kunnen ze altijd nog proberen om iemand een verboden zone in te sturen. In dat geval ligt diegene namelijk ook per direct uit het spel.

Variaties

Er zijn veel verschillende versies van apenkooi mogelijk. Dit is afhankelijk van de speelruimte, de leeftijd van de spelers en de voorkeuren van de deelnemers. Er kunnen bijvoorbeeld extra regels toegevoegd worden. Denk aan het verplicht gebruik maken van bepaalde obstakels of het verbieden van bepaalde technieken. Ook kan het spel aangepast worden aan de speelruimte. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van specifieke obstakels die daar beschikbaar zijn. Hier kunnen zelf afspraken over gemaakt worden door de spelers en de organisator.

Apenkooien met Bubbelbal

Kortom, de regels van apenkooi zijn flexibel en kunnen worden aangepast aan de wensen van de groep. Het is een dynamisch en energiek spel dat veel plezier en beweging biedt. Zelf eens apenkooi spelen met jouw team, bedrijf of vriendengroep? Bubbelbal verzorgt dit graag voor je!

Interesse? Vraag direct een offerte aan!

Waar is Bubbelbal?

Bij ons kunt u terecht op verschillende locaties. Heeft u zelf een geschikte locatie? Dan kan dat uiteraard ook!

Offerte aanvragen

Social media

Volg BubbelBal ook via Twitter, Facebook en Instagram!

Contactinformatie

Bubbel Bal
Zieuwentseweg 50
7136LC Zieuwent

Tel: +31 06 15295581
Tel: +31 06 50844783
info@bubbelbal.nl

KVK: 56520646